Wall och Wall

Senaste inläggen

Av wallochwall - 24 mars 2012 20:28

Filmen är baserad på en bok och olikt boken så behåller filmen det engelska namnet. Boken är skriven av Suzanne Collins och är en serie på tre böcker, så det är inte helt osannolikt att det kommer en uppföljare. Filmen är regisserad av Gary Ross som även regisserade filmen Seabiscuit. Jennifer Lawrence som var nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för filmen Winter’s Bone (2010)spelar även här huvudrollen. Andra medverkande skådespelare är bland annat Stanley Tucci (Djävulen bär Prada), Josh Hutcherson (Bron till Terabitia, The Kids Are All Right), Donald Sutherland (The Italien Job) och lite otippat sångaren Lenny Kravitz.


                       


 

Filmen utspelar sig i en framtid där landet Panem har skapats där Nord Amerika en gång funnits. Efter ett misslyckat försök till revolution från Panem’s då 13 distrikt, har huvudstaden bestämt sig för att anordna Hunger Spelen. Där ska en pojke och en flicka i ålder 12 till 18 från de återstående 12 distrikten, då distrikt 13 förintades under revolutionen, väljas att delta i Hunger Spelen. Hunger Spelen går ut på att de 24 deltagarna ska försöka överleva tills bara en deltagare återstår. Hunger spelen ska fungera som en påminnelse om Huvudstadens makt.


                        

 

Vi får följa Katniss Everdeen då hon friviligt väljer att ställa upp i Hunger Spelen för att rädda sin syster. Väl inne på arenan får hon kämpa mot de blodstörstiga karriäristerna och använda sin fallenhet för jakt för att överleva. Det blir en kamp på liv och död som direktsänds över hela Panem.


                           

 

Det är en spännande film som delvis får hjärtat att hamna i halsgropen. Som ett stort fan av boken var det roligt att se historien på den stora duken. Jag tycker att Gary Ross lyckats få fram det messa ur boken. Vissa som detaljer här och där men inget som man stör sig överdrivet mycket på. Filmen är något av en mainstreem blockbuster men den är otroligt spännande och jag kan rekommendera den.


                          


Om jag ska vara något kritisk så kan jag säga att filmen saknar det djup som finns i boken. Man får inte samma känsla av hur stark relation vissa karaktärer har till varandra som man få i boken. Utan att avslöja för mycket så blir en viss scen mycket starkare när man läst boken och har boken i bakhuvudet, än om man bara vet det som man får veta i filmen. Så jag rekommenderar att läsa boken innan ni ser filmen men om ni händelsevis inte orkar läsa boken så är filmen bra som den är också.


                   


Jag ger filmen 4/5 i betyg.


Vad tyckte ni? En blek kopia av boken eller underbart spännande?


Kommentera!          


Emma

Av wallochwall - 19 mars 2012 09:21

Den första trailern till den nya filmen "Dark Shadows" har kommit ut. Filmen handlar om vampyren Barnabus Collins, som fängslades under 1700-talet och som släpps fri år 1972 till sitt gamla hem där hans ättlingar är i behov av hans skydd. Filmen regisseras av Tim Burton och har en fin ensemble med skådespelare som Johnny Depp, Helena Bonham-Carter, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Jackie Earl Haley, Chloë Grace Moretz och Christopher Lee. Filmen förväntas ha premiär i början av maj i år.

Vad tror ni? Hit eller flopp?

Kommentera!


Adam

Av wallochwall - 14 mars 2012 18:17

Filmen är regisserad av Chris Miller, som även regisserade Shrek den tredje. Mästerkatten är en uppföljare på Shrek filmerna. Filmen blev Oscar nominerad till Bästa animerade långfilm. De engelska rösterna görs av bland annat Antonio Banderas(En vampyrs bekännelse, Zorro Den maskerade hämnaren), Salma Hayek (Once Upon a Time in Mexico), Zach Galifianakis (Baksmällan, Due Date) och Billy Bob Thornton (Bad Santa, Love Actually).

                        

Filmen handlar om vad som hände innan Mästerkatten träffade Shrek och åsnan i Shrek 2. Vi får följa Mästerkatten på hans jakt efter några magiska bönor. Bönorna ska visa honom vägen till en jättes slott där det sägs att det finns gyllene ägg. Att hitta äggen har varit hans dröm ända sedan han var liten. I ett försök att stjäla de magiska bönorna från två kända skurkar, Jack och Jill, träffar han på Kitty Mjuktass. Kitty Mjuktass är allierad med Humpty Dumpty, en gammal barndoms vän till Mästerkatten som svek honom genom att Humpty lurade Mästerkatten att hjälpa honom begå ett brott. Humpty försöker övertala Mästerkatten att gå med i deras allians och Mästerkatten gå tillslut med på det. Så tillsammans så ger sig trion ut för att hitta de magiska bönorna och ta sig till jättens slott.

                         

Precis som med många andra animerade filmer så är de roliga för så väll små barn som stora. Den är underhållande och fyller på så sätt sitt syfte.  Men som med så många andra komedier så har den inte det där riktiga djupet som gör att en film blir riktig bra. På så sätt så kan man säga att den blir något intetsägande. Med det sagt så är den trots allt en rolig film som är värd att ses.


Jag ger filmen 3/5 i betyg.

Vad tycker ni, rolig – tråkig?

Kommentera!


Emma  

Av wallochwall - 10 mars 2012 14:01

Vi har nu kommit in en bit i år 2012 och biograferna fylls av storslagna explosioner, spännande äventyr och häpnadsväckande specialeffekter. Vad sägs då om en svartvit stumfilm om det gamla Hollywood? Skeptisk? Efter sin premiär på Cannes-festivalen i maj förra året så har filmen "The Artist" hyllats världen över och blivit överöst med priser, inklusive 5 Oscars bland annat för bästa film, och nu har den äntligen kommit till Sverige. Filmen är regisserad och skriven av Michel Hazanavicius och vi ser Jean Dujardin och Bérénice Bejo i huvudrollerna. 


Filmen utspelas under ett flertal år med start 1927 då George Valentins karriär som stumfilmsskådis aldrig varit större. Allt förändras när ett av hans fan, Peppy Miller, råkar hamna bredvid honom på röda mattan vid en av hans premiärer och planterar en kyss på hans kind. Tidningsrubrikerna stormar och undrar vem flickan är vilket får henne att söka jobb inom filmbranschen. Men samtidigt som Millers karriär börjar blomstra så kommer talfilmen till Hollywood och George Valentin glöms bort. 

                         

Jag tror jag aldrig suttit med en sådan engagerad publik i en biosalong som när jag såg "The Artist". Vissa kanske anser att detta beror på att då filmen var stum så var man tvungen att fokusera för att kunna hänga med i vad som händer. Själv tror jag att det berodde på att filmen var underbar. En simpel men väldigt fängslande historia som var både komisk, sorglig, romantisk och spännande. Den har något som jag tror att alla kan relatera till vilket gör den ännu bättre. 


Filmen består av underbart skådespel från samtliga men främst från Jean Dujardin, vars härliga ansiktsuttryck är svåra att glömma bort, och Bérénice Bejo, som fullkomligt lyser på bioduken. Det är med finess som dessa två tar sig an sina roller utan att gestikulera överdrivet mycket, vilket många stumfilmsaktörer förr i tiden gjorde, och det blir aldrig heller till överspel vilket får prestationerna att kännas naturliga och äkta. Hunden Uggie som har en stor roll i filmen får inte heller glömmas bort då han tillför massor av charm till en redan charmfylld film. Manuset och regin från Hazanavicius är på topp och från första till sista scenen i filmen så sitter man aldrig uttråkad. 

                               

En annan härlig punkt med filmen är hur rik den är på små detaljer. Allt ifrån den fantastiska kostymen och scenografin, som verkligen tar en till 20- och 30-talet, till klippningen som hyllar äldre filmer med sina klockvändnings- och cirkelövergångar. Det är även intressant hur en svartvit film kan kännas så färgrik, vilket förmodligen är tack vare fotografen Guillaume Schiffman vars foto både hyllar och får en att vilja se fler svartvita filmer. Sedan har vi musiken som kan anses vara det viktigaste i en stumfilm då det är det enda vi hör och kompositören Ludovic Bource tillför verkligen all den känsla i musik som vissa scener behöver. Dock är även det få scener där musiken är tyst helt fantastiska tack vare detta. 

                                                               

Att göra en film som man kan förälska sig i är inte lätt, men det är just vad "The Artist" gör. Häpnadsväckande, fantasifull och alldeles alldeles underbar. 


Jag ger filmen 5/5 i betyg.

Håller ni med? Eller tyckte ni att den var otrolig dålig?

Kommentera!


Adam 

Av wallochwall - 7 mars 2012 20:24

Detta blir en lite sen recension då denna film varit uppe på biograferna några veckor nu, men så får det bli! Ordet "Carnage", som är titeln på filmen, betyder blodbad och det är nog det enklaste sättet att även beskriva filmen i få ord. På regissörsstolen ser vi den omtalade Roman Polanski som tidigare gjort kända filmer som "Rosemarys Baby" och "The Pianist". Skådespelarlistan fylls ut av endast fyra personer, nämligen Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz och John C. Reilly. 

                                          

Filmen utspelar sig i New York och börjar med att vi på avstånd får se två barn i en lekpark bråka vilket leder till att den ena slår till den andre med en pinne som skadas. Filmen förflyttas därefter till en lägenhet tillhörande paret Penelope och Michael Longstreet (Foster och Reilly) som bjudit in paret Cowan (Winslet och Waltz) för att lugnt och trevligt diskutera det bråk som uppstod mellan deras söner. Ju längre tiden går urartar det trevliga samtalet och efter en dos av illamående och alkohol så blir parens beteende alltmer barnsliga.


Filmen, som är baserad på en pjäs, utspelar sig liksom pjäsen endast i en lägenhet, med två undantag, vilket ger känslan av att man upplever allting tillsammans med huvudkaraktärerna vilket kan vara jobbigt då filmen på många ställen är komiskt obekväm. Den komiska obekvämheten sker dock med stor finess och underbar timing tack vare manusförfattaren Yasmina Reza och Roman Polanski. Trots att filmen är relativt kort, en timme och tjugo minuter, så sitter man ofta och kniper av skratt och våndas av oangenäma kommentarer, vilket gör att filmen känns längre än vad den är. Detta kanske låter negativt men med tanke på hur skickligt komisk filmen var så är detta positivt.

                                       

De få skådespelarna gör filmen. Filmen centreras runt dem och hade lätt kunnat falla om prestationerna inte var på topp, vilket de lyckligtvis är. Reilly är charmigt underbar och går fint över från lättsam och trevlig till en man med kort stubin, medan Waltz, lika charmigt, slänger ur sig små hemska kommentarer med en mjuk ton. Dock så lyser strålkastarna som starkast på de kvinnliga motspelarna. Winslet vars karaktär går från falskt trevlig till hemskt berusad och ärlig och Foster skiner starkast på skärmen i den bästa prestation hon gjort på flera år, som den överkänsliga mamman.


Förutom att filmen är baserad på en pjäs så känns den väldigt mycket som en pjäs vilket jag tror blir filmens starka sida då man fokuserar mycket på att få fram dialogen som i slutändan är den viktigaste delen i denna film. En hemskt rolig film som får en att kråma sig i stolen men som man inte kan slita ögonen ifrån. 

                                       

Jag ger filmen 4/5 i betyg.

Vad tyckte ni? Kommentera!


Adam

Av wallochwall - 17 februari 2012 13:19

Snart är det dags! Nästa söndag, den 26 Februari, är det dags för Oscarsgalan. Den visas som tidigare år på kanal 9 och startar runt 2-tiden. Inför detta har vi skrivit ner våra tippningar för vilka vi tror vinner och hoppas att vi åtminstonde har några rätt!


Uppdatering: Vinnarna är markerade!

Bästa Film

The Artist (Bådas val)

The Descendants

Extremely Loud and Incredibly Close

The Help

Hugo

Midnight in Paris

Moneyball

The Tree of Life

War Horse 

  
The Artist 

Bästa Manliga Huvudroll

Demián Bichir - A Better Life

George Clooney - The Descendants

Jean Dujardin - The Artist (Adams val)

Gary Oldman - Tinker, Tailor, Soldier, Spy  (Emmas val)

Brad Pitt - Moneyball

 
Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Bästa Kvinnliga Huvudroll

Glenn Close - Albert Nobbs

Viola Davis - The Help (Emmas val)

Rooney Mara - The Girl with the Dragon Tattoo

Meryl Streep - The Iron Lady (Adams val)

Michelle Williams - My Week with Marilyn


 
The Help

Bästa Manliga Biroll

Kenneth Branagh - My Week with Marilyn

Jonah Hill - Moneyball

Nick Nolte - Warrior

Christopher Plummer - Beginners (Bådas val)

Max von Sydow - Extremely Loud and Incredibly Close


 
Beginners

Bästa Kvinnliga Biroll

Bérénice Bejo - The Artist

Jessica Chastain - The Help

Melissa McCarthy - Bridesmaids

Janet McTeer - Albert Nobbs

Octavia Spencer - The Help (Bådas val)

 
The Help

Bästa Regi

Woody Allen - Midnight in Paris

Michel Hazanavicius - The Artist (Adams val)

Terrence Malick - The Tree of Life

Alexander Payne - The Descendants

Martin Scorsese - Hugo (Emmas val)

 
Hugo

Bästa Originella Manus

The Artist

Bridesmaids

Margin Call

Midnight in Paris (Emmas val)

A Separation (Adams val)

 
Midnight in Paris

Bästa Manus baserad på tidigare förlaga

The Descendants

Hugo

The Ides of March

Moneyball

Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Bådas val)

 
Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Bästa Animerade Film

En katt i Paris

Chico & Rita

Kung Fu Panda 2

Puss in Boots (Emmas val)

Rango (Adams val)

 
Rango

Bästa Utländska Film

Bullhead - Belgien

Hearat Shulayim - Israel

In Darkness - Polen

Monsieur Lazhar - Canada

A Separation - Iran (Bådas val)


 
A Separation

Bästa Foto

The Artist

The Girl with the Dragon Tattoo

Hugo (Emmas val)

The Tree of Life (Adams val)

War Horse

 
The Tree of Life

Bästa Klippning

The Artist

The Descendants

The Girl with the Dragon Tattoo

Hugo (Bådas val)

Moneyball

 
Hugo

Bästa Scenografi

The Artist

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (Bådas val)

Hugo

Midnight in Paris

War Horse

 
Harry Potter and the Deathly Hallows part 2

Bästa Kostym

Anonymous (Bådas val)

The Artist

Hugo

Jane Eyre

W.E

 
Anonymous

Bästa Smink

Albert Nobbs

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (Emmas val)

The Iron Lady (Adams val)

  
The Iron Lady 

Bästa Musik

The Adventures of Tintin - John Williams

The Artist - Ludovic Bource (Bådas val)

Hugo - Howard Shore

Tinker, Tailor, Soldier, Spy - Alberto Iglesias

War Horse - John Williams

 
The Artist

Bästa Sång

The Muppets - "Man or Muppet" (Bådas val)

Rio - "Real in Rio"


Bästa Ljudmixning

The Girl with the Dragon Tattoo

Hugo

Moneyball

Transformers 3

War Horse (Bådas val)

 
War Horse

Bästa Ljudklippning

Drive (Emmas val)

The Girl with the Dragon Tattoo

Hugo (Adams val)

Transformers 3

War Horse

 
Drive

Bästa Specialeffekter

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (Bådas val)

Hugo

Real Steel

The Rise of the Planets of the Ape

Transformers 3

 
Harry Potter and the Deathly Hallows part 2

Bästa Dokumentär

Hell and Back Again (Emmas val)

If A Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front

Paradise Lost 3: Purgatory

Pina (Adams val)

Undefeated

 
Pina

Bästa Kortdokumentär

The Barber of Birmingham: Foot Soldier of the Civil Rights Movement

God is the Bigger Elvis

Incident in New Baghdad

Saving Face

The Tsunami and the Cherry Blossom (Bådas val)

  
The Tsunami and the Cherry Blossom 

Bästa Animerade Kortfilm

Dimanche

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

La Luna (Bådas val)

A Morning Stroll

Wild Life

 
La Luna

Bästa Kortfilm

Pentecost

Raju

The Shore (Bådas val)

Time Freak

Tuba Atlantic


The Shore  

Vilka tror ni kommer att vinna?

Kommentera!

Adam och Emma

Av wallochwall - 16 februari 2012 20:48

Dagens filmtips är inte så gammal, "A Single Man" kom ut på biodukarna år 2009. Filmen var regissören Tom Fords regi debut och till lyckades han skrapa ihop skådespelare såsom Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult och Matthew Goode. Filmen utspelas under 60-talet och följer den brittiske professorn George som bor i Los Angeles  som har svårt att klara av sitt liv efter hans partners plötsliga död. 


Filmen är otroligt vacker med härliga kostymer, sminkningar och ett underbart foto. De fantastiska prestationerna av Colin Firth och Julianne Moore är också en av de största anledningarna till att se filmen. En film som lätt drar till tårar till ögonen och är perfekt för en mörk hemmakväll. 


Adam

Av wallochwall - 15 februari 2012 20:23

Det må vara ett tag sedan denna film hade premiär men jag tycker den förtjänar en recension i alla fall. Vid ungefär den här tiden förra året börjades inspelning av denna nu utkomna film "The Iron Lady". Huvudrollen som kontroversielle politikern Margaret Thatcher fick Meryl Streep som, förutom sin skådespelartalang, är känd för sin förmåga att klara av accenter och dialekter både inom det engelska och utländska språket. Vid hennes sida ser vi Jim Broadbent som maken Dennis Thatcher, Olivia Colman som dottern Carol Thatcher och Alexandra Roach och Harry Lloyd som de yngre Margaret och Dennis. Bakom kameran ser vi Phyllida Lloyd som regissör, har tidigare gjort filmatiseringen av musikalen Mamma Mia, och Abi Morgan som manusförfattare.  

                       

Filmen följer till stor del den nu äldre Margaret Thatcher som nu lider av demens och den maktlöshet som drabbat henne när hon blivit allt äldre. Hon har dessutom svårt att skilja på dåtiden och nuet, och Margaret börjar blicka tillbaka på det liv hon har haft. Vi får se starten av ett långt äktenskap, vi får se hur hon hamnade inom politiken och hur hon snabbt växte till  makten. Vi får se hur folk börjar att göra motstånd mot hennes värderingar och bestämmelser och vi får samtidigt se hur relationen mellan Margaret, sina barn och sin make glider isär, det personliga pris som hon betalat för makten. 


Det som diskuterats kring den här filmen främst är att vissa ansett att den glorifierar Margaret Thatchers handlingar, vilket jag själv inte håller med om. Filmen handlar inte så mycket om politiken, även om vi får se en del om hennes tid som premiärminister då hon exempelvis drar in England i krig för att få tillbaka Falklandsöarna, utan den handlar mer om kvinnan bakom politiken. Den starka och självständiga kvinnan bakom orden, som trotsar ifrågasättande och står för sin sak och sina värderingar. Som en "neutral" åskådare, då jag själv inte levde under hennes tid eller är särskilt bekant med kvinnan Thatcher, så tyckte jag att filmen visade upp tillräckligt mycket fakta om både henne och hennes idéer för att få en egen uppfattning om vad man tycker om henne. Fast vad man sedan tycker om henne borde inte hamna i vägen för att se denna film.
                      

För jag tycker att det är en bra film. Det är en välgjord biografi som är snyggt välklippt mellan den äldre Thatcher och hennes tillbakablickar. Manuset är välskrivet, regin lockar fram det bästa ur skådespelarna och fotot ligger med en färgglad palett runt Thatchers tidiga liv och med en sentimental grå under hennes nutid. En av de bästa sakerna med filmen är dock sminket. Thatchers näsa och hår sätts felfritt på både Alexandra Roach och Meryl Streep och med den sistnämnda får vi även se henne med ett dussintal rynkor och leverfläckar som, otroligt nog, ser väldigt naturligt ut på Streep. 


På tal om Meryl Streep så ska ni veta att hon är helt fantastisk. Detta kanske inte kommer som en nyhet för vissa då hon ofta är fantastisk i allt, men detta är på en annan nivå. Vi får se henne ur flera olika tidsperspektiv och vi får därmed se henne växa in i karaktären Thatcher. Efter att ha sett lite klipp på den riktiga kvinnan så är det i slutändan svårt att se hur de är olika personer. Det är inte ofta som det kommer en skådespelare som trollbinder oss gång på gång, men när det kommer till Streep i den här filmen så lyser allt ljus på henne. Detta kan dock vara det som drar ner filmen lite då Streep är så otroligt fantastiskt bra att hennes motspelare verkligen hamnar i skymundan. Exempelvis om det är flera personer i bild så är det henne man tittar på, och om kameran är på en annan person så längtar man tills den snurrar runt och man får se henne igen. Fantastiskt att beskåda, men synd om de andra. 

                      

I slutändan är detta en film jag gladeligen skulle vilja se om, dels för dess intressanta historia, dels för sminket men framför allt för Meryl Streep, som gör sin bästa roll någonsin!


Jag ger filmen 4/5 i betyg!

Håller ni med? Är Streep fantastisk? Glorifierades Thatchers handlingar? 

Kommentera!


Adam

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vilken av dessa filmer ser du mest fram emot?
 The Hobbit part 1 & 2
 Albert Nobbs
 The Adventures of Tintin
 My Week with Marilyn
 The Iron Lady
 Snow White and the Huntsman
 Footloose
 In Time
 A Dangerous Method
 Drive
 Carnage
 The Girl With the Dragon Tattoo
 Sherlock Holmes: A Game of Shadows
 Tinker, Tailor, Soldier, Spy
 The Stig-Helmer Story

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards